Puolustusministerit koolla Helsingissä

Pohjoismaiden puolustusministerit koolla. Kuva: Puolustusministeriö

Isännöin 6.-7.11.2017 Helsingissä järjestettyä Pohjoismaiden puolustusministerien kokousta. Kokouksen yhteydessä järjestettiin lisäksi Pohjoismaiden ja Baltian maiden sekä Pohjoisen ryhmän (Northern Group) puolustusministereiden työistunnot. Suomi on vuonna 2017 pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nordefcon puheenjohtajamaa, ja kokoukset olivat osa puheenjohtajuusvuoden ohjelmaa.

Keskustelun aiheina Pohjoismaiden puolustusministerien kokouksessa olivat pohjoismaisen puolustusyhteistyön ajankohtaiset asiat kuten yhteishankinnat sekä Suomen puheenjohtajuuskauden tulokset. Agendalla olivat myös yhteinen harjoitustoiminta sekä pohjoismainen yhteistyö kansainvälisissä operaatioissa. Lisäksi päätettiin ja allekirjoitettiin ilmatilannekuvayhteistyötä koskeva yhteisymmärryspöytäkirja (Nordic Cooperation for Air Surveillance Information Exchange MoU).

Pohjoisen ryhmän työistunnossa keskustelua käytiin Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksistä sekä alueellisesta ja transatlanttisesta puolustusyhteistyöstä. Northern Group -ryhmittymään kuuluvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi Alankomaat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa.

Pohjoisen ryhmän istuntoon osallistui myös Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis, jonka Suomen vierailun isäntänä toimin 6.-7.11. Kahdenvälisessä tapaamisessa Mattisin kanssa keskustelimme yleisestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta ja maidemme välisen puolustusyhteistyön ajankohtaisista asioista.

Yhtenä keskustelunaiheena puolustusministeri Mattisin kanssa esiin nousi Afganistan, jonne Mattis pyysi Suomelta lisäjoukkoja. Suomen tämän hetken vahvuus Afganistanissa on 30 henkilöä. Jos päätetään, että joukkoja pitäisi lähettää enemmän, asia täytyy käsitellä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa sekä eduskunnassa ja lisäksi saada presidentiltä hyväksyntä. Pääesikunta antaa oman arvionsa Afganistan-joukkojen mahdollisesta laajentamisesta lähiaikoina.

Kokousten yhteydessä informoin kansainvälisiä kumppaneita Suomessa suunnitteilla olevasta suuresta sotaharjoituksesta. Ruotsin Auroran tyyppinen harjoitus voitaisiin pitää 2020-luvun alussa. Aihetta sivuttiin trilateraalikokouksessa Ruotsin ja Yhdysvaltojen puolustusministereiden kanssa ja kerroin siitä myös muille kokouskimaraan osallistuneilla maille. Harjoitukselle löytyi ilahduttavasti kannatusta.

Jim Mattis ja Jussi Niinistö. Kuva: Puolustusministeriö

Northern Groupin ministerit. Vieressäni Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis. Kuva: Puolustusministeriö

Ruotsin, Yhdysvaltain ja Suomen puolustusministerit. Kuva: Puolustusministeriö

One thought on “Puolustusministerit koolla Helsingissä”

  1. Ministeri Niinistön selkeä linja olla Suomen puolustuksen asialla näkyy kaikesta mitä hän tekee. Hän ei ole sosiaali-, ei viestintä- eikä perusturvaministeri. Arvioikaamme hänen tekemisiään ensisijassa sen mukaan, mitä hänen on määrä tehdä. Sen hän tekee paremmin kuin juuri kukaan edeltäjistään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *