Siviilipalvelus saatava vastaamaan nykymaailman vaatimuksia

Siviilipalvelusmies Waltteri Heino (HS Mielipide 8.11.) kirjoitti tarpeesta kehittää siviilipalvelulle kunnon ”kertausharjoituksia”. Esitys on kannatettava.

Muutoinkin siviilipalvelus ja siihen liittyvä lainsäädäntö tulee saattaa nykymaailman vaatimuksia vastaavalle tasolle. Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittamassa siihen liittyvää omaa selvitystyötään puolustusministeriön aloitteesta.

Tavoitteena on, että siviili­palveluslakia muutetaan sotilaallisen maanpuolustuksen valmiuden ja toimintaedellytysten turvaamiseksi. Erityisen ongelmallinen normaalioloissa on ­nykyisen lain tarjoama rajoittamaton mahdollisuus asepalveluksesta kieltäytymiseen myös silloin, kun asevelvollisia tarvittaisiin tosi toimiin.

Lisäksi siviilipalveluksen sisältöä tulee tarkistaa siten, että se vastaa kokonaisturvallisuuden tarpeisiin. Tällöin palveluspaikkojen tulee olla selkeästi sellaisia viranomaistahoja, jotka vastaavat nimenomaan yhteiskunnan turvallisuudesta ja siihen liittyvästä valmiudesta.

Myös siviilipalveluksen täydennyspalvelusaikaa tulee pidentää ja mahdollistaa asevelvollisen paluu suorittamaan varusmiespalvelusta jo alkaneenkin siviilipalveluksen puolelta. Samalla on mahdollistettava paluu sivarista reserviin myös yli 28-vuotiaille.

Muutokset edistäisivät siviilipalveluksen vaikuttavuutta niin maanpuolustuksen kuin yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden tarpeisiin. Ne myös motivoisivat siviilipalvelusmiehiä, kun palvelus olisi tulevaisuudessa yhteiskunnan kannalta yhä merkittävämpää.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomissa 11.11.2017.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *