Jääkäreiden paluusta 100 vuotta

Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlaa vietettiin Vaasassa 24.2.2018. Pidin tilaisuudessa valtioneuvoston tervehdyksen, jossa käsittelin jääkärikoulutuksen vaiheita ja jääkäreiden Suomelle jättämää perintöä.

Jääkäriliike on sankaritarina vailla vertaa ja jääkärien merkitys itsenäisen Suomen esitaistelijoina suuri. Vaativan koulutuksensa ansiosta jääkärit tiesivät Suomeen palatessaan heti, mistä sodankäynnissä oli kysymys ja muodostivat vapaussodassa 1918 taidoiltaan, kokemukseltaan ja motivaatioltaan täysin ylivertaisen voimanlisän hallituksen joukoille. Jääkärit olivat valmistautuneet vapaustaisteluun venäläisiä miehittäjiä vastaan, mutta sen lisäksi heillä oli edessään myös sisällissota, taistelu vallankumoukseen nousseita maanmiehiään vastaan.

Jääkärit johtivat joukkojaan edestä tavalla, joka veti omat mukaan ja loi pelkoa vastustajassa. Jääkärien välinpitämättömyys omasta kohtalosta johti suuriin tuloksiin, mutta sillä oli myös hintansa – suurin piirtein joka kymmenes Suomeen palanneista jääkäreistä kaatui vapaussodassa ja joka viides haavoittui.

Jääkärit johtivat suomalaisia joukkoja läpi suomalaisen vapauskamppailusarjan, joka ulottui vuodesta 1918 talvi- ja jatkosotiin. Heidän perintönsä on usko omaan asiaan, usko vapauteen. Testamentissaan Suomen nuorille vuonna 1975 – jolloin Suomi kamppaili ulkoista ja sisäistä painostusta vastaan, tällä kertaa henkistä sellaista – jääkärit halusivat jättää jälkipolville perinnöksi luottamuksen Suomen tulevaisuuteen, uskon tämän asian oikeutukseen silloinkin, kun kaikki näyttää toivottomalta sekä tahdon ja uskalluksen taistella näiden päämäärien puolesta kaikissa tilanteissa.

Tilaisuudesta uutisoivat mm. Yle ja Pohjalainen.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheet

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *