Tapasin Ukrainan puolustusministerin

Kuva: Lauri Arjas / Puolustusministeriö

Isännöin Ukrainan puolustusministeri Stepan Poltorakin vierailua Helsingissä 26.-28.2.2018.

Vierailun ohjelmassa oli seppeleen lasku Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoilla sekä kahdenväliset keskustelut mm. alueen turvallisuustilanteesta ja ajankohtaisista puolustuspoliittisista kysymyksistä.

Ministeri Poltorakin vierailu herätti myös julkisuudessa keskustelua Itä-Ukrainaan pohditusta mahdollisesta YK:n rauhanturvaoperaatiosta. Ajatus rauhanturvaajista nousi pinnalle taannoisessa Münchenin turvallisuuskokouksessa, kun sotilasliitto Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen esitteli asiaa käsittelevän raporttinsa.

Esim. Helsingin Sanomille antamassani haastattelussa totesin, että Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava. Tämä koskee myös ehdotettua YK:n rauhanturvaoperaatiota. Uuden jäätyneen konfliktin luomista pitää välttää.

Mikäli rauhanturvaoperaatio toteutettaisiin, sen osallistujapohjan tulisi olla laaja ja perusteltu operationaalisilla tarpeilla. Tässä vaiheessa ei vielä pidä sulkea pois mitään EU-maita, kuten Fogh Rasmussen teki arvioidessaan, etteivät Nato-maat voisi osallistua operaatioon. Nyt esillä olleet enemmän tai vähemmän liittoutumattomaat maat eivät yksin pystyisi lähettämään riittävää määrää sotilaita Itä-Ukrainaan.

Ukrainan puolustusministerin vierailusta kerrottiin mm. Ylen uutisissa (kohdassa 3:25)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *