Herätyshuuto puolustusrahoista

Heitin Lännen Median haastattelussa esille ajatuksen, että naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus jäädytettäisiin joksikin aikaa 2020-luvulla säästöjen hakemiseksi. Yhden vuoden jäädytys toisi neljä miljoonaa euroa, yhden saapumiserän kaksi miljoonaa. Ehdotus on odotetusti herättänyt kiivasta keskustelua ja joku on ehkä mielensä pahoittanutkin. Turhaan, sillä tämä ei ole mies/nais-kysymys vaan herätyshuuto maanpuolustuksen määrärahojen puolesta.

Huhtikuussa hallituksen kehysriihessä päätetty säästövaatimus (ns. JTS-miljardi) puolustusministeriön hallinnonalalle on vuonna 2020 noin viisi miljoonaa euroa, seuraavana vuonna 10 miljoonaa ja niin edelleen, nousten vuosikymmenen lopulla 50 miljoonaan. Tähän päälle tulevat vielä Senaatti-kiinteistöjen nousevat vuokrat puhumattakaan muista kustannuspaineista, kuten puolustusmateriaalin kallistumisesta.

Ikävä tosiasia on, että tällaisella kohtuuttomalla säästöpolitiikalla Suomen maanpuolustuksen uskottavuus 2020-luvulla vaarannetaan.

Viime vaalikaudella maanpuolustukselle tehtiin hallaa, kun muun muassa reserviläisten kertausharjoituksista ja varusmiesten maastoharjoituksista leikattiin. Tällä kertaa tätä virhettä ei toisteta. Toiminnan tasosta meillä ei yksinkertaisesti ole varaa enää tinkiä. Turvallisuusympäristömme on muuttunut. Se on muuttunut viimeistään Krimin valtauksen 2014 jälkeen ja Puolustusvoimissa mennään nyt valmius edellä ja valmius maksaa.

Näin ollen leikkausten tulee kohdistua asioihin, jotka eivät ole maanpuolustuksen kannalta aivan välttämättömiä. Naisten vapaaehtoisen varusmiespalveluksen jäädyttäminen vuodeksi on vain yksi osa tätä ei-toivottavaa pakettia. Keskeisempää on kiinnittää huomiota esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen yhä pahenevaan rahastukseen, josta kirjoitin aiemmassa blogissani.

Mittani Senaatin kanssa on täynnä. Senaatti-kiinteistöt pilkkomalla ja siirtämällä puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset takaisin omaan omistukseen olisi mahdollista puuttua puolustushallintoa kohtuuttomalla tavalla kuormittaviin, alati kasvaviin vuokramenoihin puhumattakaan muista Senaatin aiheuttamista hankaluuksista.

Vapaaehtoiset, erinomaiset motivoituneet isänmaalliset nuoret naiset tekevät loistavaa työtä puolustusvoimissa ja henkilökohtaisesti toivon, että näin on saumattomasti jatkossakin. Säästöpaine voi kuitenkin johtaa seurauksiin, jotka eivät ole kenellekään mieleen.

On myös muistettava, että ensi vuosikymmenellä toteutuvat strategiset hankkeet (merivoimien Laivue 2020 ja ilmavoimien HX-hanke) rahoitetaan puolustusbudjetin ulkopuolelta.

One thought on “Herätyshuuto puolustusrahoista”

 1. Rahasta on siis tulossa pula. Tosi on, että Senaatti-kiinteistöjen ylikorkeita vuokria manaa moni muukin valtion laitos. Voisi olla aiheellista uudelleenarvioida koko Senaatti-kiinteistöjen toimintamallia.

  Kerronpa rahapulaan vielä paremman neuvon: kaatakaa Sote/maakuntamalliuudistus. Kun näin teette, saatte monenlaista hyötyä aikaan.

  Kansa katsoo sinisiä vähän suopeammin: saitte sentään jotain aikaan, ette toimineet vain kahden ison puolueen päätösten kumileimasimena. Voi myös vaaleissa hellitä joillekuille eduskuntapaikka.

  Rahaa säästyy, aivan varmasti, satoja miljoonia vuodessa. Nyt mennään nimittäin sellaisella rytinällä ja vauhdilla eteenpäin, että rahaa tulee palamaan suunnattomasti, kun ei ole mitään valmiuksia oikeasti toteuttaa tuota mammuttimaista urakkaa nopealla aikataululla. Olisi suunnattomasti parempi viheltää peli poikki ja suunnitella kokonaisuus rauhassa ja toteuttaa se sitten riittävän väljällä aikataululla. 4-6 vuotta ei ole mikään paha asia.

  Varmasti tuossa sote-mallissa on hyviä elementtejä, jotka oikeasti toisivat säästöjä. Ne pitää ottaa mukaan uuteen, parlamentaarisesti (kaikki puolueet osallistuu ainakin jollain tasolla) toteutettuun, rauhassa laadittuun malliin. Se ei olisi sitten tietysti kepu/kok malli vaan ehkä sdp/vas/vihr/kepu/kok malli. Väliäkö hällä, jos siitä tulee hyvä. Jos ei mitään tule siitäkään, niin sitten vain kehitetään maltillisesti nykyistä järjestelmää ja poistetaan sen pahimmat puutteet. Ei ole mikään huono tämä nykysysteemimmekään.

  Säästyneestä rahasta voisi laittaa puolustusbudjetttiin lisää jonkinverra, vaikka 50 – 100 miljoonaa vuodessa. Sopikaa asiasta jo nyt Rinteen kanssa (suullisesti), Rinne tulee olemaan ministeri, kukaties pääministeri. Kieroako? Politiikka on väärällään paaaaljon pahempaa kieroutta, kansan etuahan me tahdomme tällä ajaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *