Senaatti-kiinteistöjen pilkkomista selvitetään

Keskustelu Senaatti-kiinteistöjen ympärillä jatkuu. Otin Uudelle Suomelle antamassani haastattelussa kantaa Senaatin toimitusjohtajan palkkaan, jonka kiinteä osa oli viime vuonna 244 090 euroa ja jonka päälle on vieläpä maksettu 54 000 euron bonus. Vuositasolla Senaatin toimitusjohtajan saama korvaus on siis lähes 300 000 euroa bisneksestä, jossa ei ole mitään riskiä.

Kuten haastattelussa totesin, on kohtuuton lähtökohta, että valtion liikelaitoksessa, ei pelkästään Senaatissa, tienataan tällaisia summia. Kyseinen bonusjärjestelmä on suorastaan pöyristyttävä. Se, että tällaisia palkkioita kehdataan ylipäätään nostaa, on suoranainen loukkaus kansanvallalle.

Olen kritisoinut myös aiemmassa blogissani Senaatti-kiinteistöjä sen toiminnasta. Senaattikiinteistöt siirtyi vuoden 2016 alusta uuteen vuokramalliin, joka jäljittelee markkinoiden vuokrajärjestelmiä eikä huomioi riittävästi asiakkaiden tarpeita.

Puolustushallinto, Senaatin suurin asiakas (vasten tahtoaan), maksaa Senaatille vuositasolla 150 miljoonaa euroa vuokraa ja summa vain kasvaa. Käytännössä sotilaallisen maanpuolustuksen kuluista 11 prosenttia menee kiinteistökuluihin ja summa on vaarassa jopa kaksinkertaistua vuosikymmenen kuluessa. Tämä on selkeä uhka maanpuolustuskyvylle.

Olenkin esittänyt, että Senaatti-kiinteistöt pilkkomalla ja siirtämällä puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset takaisin omaan omistukseen olisi mahdollista puuttua puolustushallintoa kohtuuttomalla tavalla kuormittaviin vuokramenoihin.

Asiaa pohditaan nyt sekä puolustusministeriön sisällä työryhmässä että myös muiden ministeriöiden välillä kansliapäällikkötasolla. Olemme käynnistäneet hyvässä yhteistyössä sisäministeriön ja oikeusministeriön kanssa selvityksen mallista, jossa muodostettaisiin puolustushallinnon kiinteistöjen, poliisin, rajavartiolaitoksen, rikosseuraamusviraston ja mahdollisesti tullin kiinteistöjen kanssa ns. turvallisuuskiinteistöt. Joka tapauksessa järjetön rahan lapioiminen Senaatti-kiinteistöille on aika lopettaa.

One thought on “Senaatti-kiinteistöjen pilkkomista selvitetään”

  1. Olisiko syytä tarkastella myös kunnossapidon ja ruokahuollon ulkoistamisien tuomia “säästöjä”?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *