Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittäminen on tärkeää

Pidin 30.5.2018 avajaispuheen Skandinavian ja Baltian maiden kodinturvajoukkojen komentajien konferenssissa Helsingissä. Puheessani käsittelin vapaaehtoisen maanpuolustustyön kehittämistä Suomessa.

Vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus Suomessa rakentuu tänä päivänä kolmesta kokonaisuudesta. Ensimmäinen on sotilaallinen koulutus, joka on vapaaehtoistoiminnan kova ydin – siinä vapaaehtoiset tuottavat sodan ajan suorituskykyä Puolustusvoimien paikallisjoukoille. Toinen kokonaisuus on sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus, jolla kehitetään yksilön valmiuksia sotilaskoulutukselle. Kolmantena kokonaisuutena on varautumis- ja turvallisuuskoulutus, joka on luonteeltaan yhteiskunnallisten valmiuksien tuottamista arjen häiriötilanteisiin.

Vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa on kuitenkin paljon kehitettävää. Viime vuonna hyväksytyssä valtioneuvoston puolustusselonteossa todetaan, että Maanpuolustuskoulutusyhdistystä kehitetään puolustusvoimien strategisena kumppanina. Kehittämisen tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa paikallispuolustuksessa sekä virka-aputehtävissä. Kaiken tämän tulee palvella myös valmiutta, jota olemme määrätietoisesti parantaneet viime vuosina.

Puheessani totesin, että mahdollisuus kehittää vapaaehtoista maanpuolustusta on itselleni mieluinen tehtävä. Vapaaehtoistoiminta ulottuu kaikkiin yhteiskuntamme kerroksiin ja on näin ollen yhteinen asia. Kaiken sydän on kuitenkin vapaaehtoiset ja heidän pyyteetön halunsa tehdä työtä kansallisen turvallisuuden, kaikkien meidän eteen.

Puhe kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.defmin.fi/ajankohtaista/puheet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *