Irti Ottawan sopimuksesta

Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen 2011 oli rauhanajan ”hölmön tölväys”. Liittymällä sopimukseen Suomen sotilaalliseen puolustukseen tehtiin aukko, joka ei auta ketään muuta kuin kimppuumme hyökkäävää vihollista. Maailman maista suurin osa on liittynyt sopimukseen, mutta sen ulkopuolella ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat, Intia ja Israel.

Ottawan sopimuksen mukaisesti Suomessa on rikoslailla tehty rangaistavaksi henkilömiinojen kehittäminen, valmistaminen, varastointi, kuljetus ja käyttö. Sopimus kieltää mm. tähystämättöminä käytettävät miinat (kuten vanhat sakara- ja putkimiinat) sekä henkilömiinojen käyttämisen muutoin kuin suoran näkökontaktin tapahtuvan laukaisun perusteella. Sopimus kieltää miinojen laukaisun esimerkiksi lennokkitähysteisesti.

Nykyisen hallituksen ohjelmaan ei saatu yrityksestäni huolimatta Ottawan sopimuksesta irtautumista. Siihen kirjattiin, että Suomi kehittää korvaavia Ottawan sopimuksen mukaisia asejärjestelmiä. Tästä esimerkki on julkisuudessakin mainittu ”hyppykaveri”.

Korvaavat asejärjestelmät ovat tärkeitä, ja kehitystyö jatkuu, mutta ne eivät kokonaan poista sotilaalliseen puolustukseen syntynyttä aukkoa. Ne toimivat laastarina, mutta kattavaa miinakauhua ne eivät palauta. Jalkaväkimiinat ovat edullisia ja kotimaisia puolustusaseita, jotka ovat maastossamme hyvin tehokkaita.

Ensi keväänä Suomessa on eduskuntavaalit ja siksi nyt on oikea aika käydä keskustelua, jotta seuraavan eduskunnan aikana Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja palauttaa miinakauhun takaisin sotilaallisen suorituskyvyn keinovalikoimaan.

Sopimuksesta irtaannutaan ilmoittamalla siitä YK:lle kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Jos sota syttyy irtisanomisaikana, jatkuu miinakielto sodan loppuun saakka. Mitä vikkelämmin ilmoitus tehdään, sitä nopeammin Suomen sotilaallinen puolustuskyky vahvistuu.

Itse en ole neljättä vuotta maailmalla puolustusministerinä kulkeneena havainnut sellaista palautetta, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen aiheuttaisi meille minkäänlaista mainehaittaa. Päinvastoin kunnioitusta herättää se, että sotilasliittoon kuulumaton Suomi vastaa itsenäisesti valtioalueensa puolustuksesta ja tekee sen kaikin käytettävissään olevin keinoin.

3 thoughts on “Irti Ottawan sopimuksesta”

 1. Oikein toimittu nyt ollaan ikään kuin “tarjolla” kun usan
  presidenttikin uskoo venäjän hyvyyteen.
  Omassa maassamme voimme kehittää niin tehokkaita puolustus
  järjestelmiä kuin vain on mahdollista. Historiaa kannattaa lukea ja ottaa sieltä oppia. Älä luota koskaan vieraan selityksiin !
  Venäjällä EI OLE demokratiaa vaan yksinvaltias. Kiitos kun luitte.

 2. Täsmälleen noin. Kun NATO:on liityminen ilmeisesti on sekä enemmistölle Suomen kansalaisista että poliitikoille ylikäymätön juttu, niin kannattaa edes käyttää nämä täysin mahdolliset keinot puolustuskykymme vahvistamiseen. Irti vaan sopimuksesta ja jalkaväkimiinat takaisin.

  Se on sitten eri asia, kykeneekö tuleva hallitus tuollaisen päätöksen tekemään. Kokoomus voisi ehkä tehdä. Demarit saattaisivat siihen kyetä. Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät ikinä, heille tavoite tuntuu olevan koko ajan Suomen heikentäminen valtiona, ehkä huono-onnisten auttaminen, mutta Suomen heikentäminen ja velkaannuttaminen.

  Jos oikein hyvin tapahtuu, voi olla mahdollista, että olet puolustusministeri vielä seuraavassakin hallituksessa Puoloustusministeriys ei imagosyistä ole kaikille puolueille niin himoittu pesti, saattaisivat valita jonkun, joka on jo tehtävää hoitanut ja siihen perehtynyt.

 3. Seuraavissa vaaleissa on ennustettu että Sos.Dem ja Punavihreät voittavat joten minkäänlaisia mahdollisuuksia Ottawan sopimuksesta irtautumiseen ei ole jolle tämä hallitus ja eduskunta sitä tee.
  Ainoastaan Hölmölässä nimeltä Suomi on voitu tehdä tallainen päätös aikanaan. Kysymys on maamme turvallisuudesta ja sotilaidemme hengestä kriisin sattuessa.
  Molemmista on vastuussa eduskunta ja hallitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *