Tiedustelulait hyväksyttävä mahdollisimman nopeasti

Julkisuudessa on esitetty epäilyjä tiedustelulakien hyväksymisestä eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä. Lakien mahdollisimman pikaisella voimaansaattamisella on kuitenkin selkeä tarve.

Suomen puolustuksen ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämiseksi on olennaisen tärkeää, että kaikki Puolustusministeriön lakiesityksessä ehdotetut tiedonhankintamenetelmät saataisiin sotilastiedustelun käyttöön mahdollisimman nopeasti. Vain siten pystymme mahdollistamaan oikea-aikaisen ennakkovaroituskyvyn. Krimin valtauksesta 2014 – ja jo itse asiassa Georgian kriisistä 2008 – alkanut muutos on ollut nopea ja se jatkuu edelleen.

Viime vuosina on teknologia kehittynyt voimakkaasti ja sotilaallinen viestiliikenne on siirtynyt analogisesta toimintaympäristöstä digitaaliseen. Sen seurauksena on kriittisiin tiedustelutietoihin ilman uuden lainsäädännön toimivaltuuksia erittäin vaikeaa päästä kiinni. Ulkovallat pyrkivät tälläkin hetkellä kohdistamaan edistynyttä kyber-vakoilua Suomen valtionhallintoon. Kyberhyökkäyksistä turvallisuusviranomaisia kohtaan on tullut arkipäivää.

Puolustusministeriön esitys tietoliikennetiedustelusta olisi Suomen rajat ylittävään viestiliikenteeseen suunnattua, tarkkoihin hakuehtoihin perustuvaa, mahdollisimman kohdennettua sekä edellyttäisi kiiretilanteita lukuun ottamatta aina tuomioistuimen lupaa. On arvioitu, että automaattisen seulonnan jälkeen tiedusteluvirkailijoiden käsittelyyn päätyisi vain noin 0,02 % hakuehdoin saadusta tiedosta. Mistään massavalvonnasta ei siis ole kyse.

Tiedustelutoiminnan oikeudellista valvontaa varten oikeusministeriön hallinnonalalle perustettaisiin tiedustelutoiminnan valvontaan keskittyvä viranomainen. Myös tiedustelutoiminnan parlamentaarinen valvonta järjestettäisiin eduskunnassa.

Laki on tarkoitettu toimimaan kaikkien suomalaisten puolesta, ei ketään suomalaista vastaan. Sen ainoa tavoite on suomalaisten turvallisuuden lisääminen. Sama pätee siviilitiedustelulakiin. Olemme jo pitkään olleet muita länsimaita jäljessä tiedustelulainsäädännön kehittämisessä eikä asian kanssa voi enää yhtään viivytellä. On toimittava niin ripeästi kuin mahdollista lain voimaansaattamiseksi.

Tämä ei ole se laki, jolla politikoidaan. Suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi on viranomaisilla oltava käytössään työkalupakki, jonka avulla ei jouduta hapuilemaan pimeässä. Oli sitten kyse terrorismin torjunnasta tai sotilaallisen uhkan havaitsemisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *