226. Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Puhuin 226. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Puheessani tarkastelin kokonaisturvallisuuden toimintamallia sekä ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita.

Kokonaisturvallisuuden toimintamalli on varautumisen kivijalka. Puolustushallinnon paikka ja tehtävät on kuitenkin selvennettävä ja ajanmukaistettava osana kokonaisturvallisuutta sekä erityisesti maanpuolustusta tukevien yhteiskunnan toimien näkökulmasta. Nyt on oikea aika tehdä kokonaismaanpuolustuksen inventaario omista tarpeista ja kyvyistä suhteessa yhteiskunnan kykyihin tukea sotilaallista maanpuolustusta.

Niin ikään kansallisessa lainsäädännössä ja yhteiskuntapolitiikassa on huomioitava sotilaallisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset. Lainsäädäntömme pitää huomioida sodankäynnin ja turvallisuusympäristön muutoksesta nousevat tarpeet.

Puheessani huomautin, että istuva hallitus on käynnistänyt toistakymmentä lakihanketta, joilla edistetään kansallista turvallisuutta. Näistä nostin esille kaksi ajankohtaista lainsäädäntöhanketta: kaksoiskansalaisuuslakiesityksen sekä ulkomaalaisten kiinteistöjen omistamista ohjaavan lakihankkeen.

Esitetyt lainsäädännön kehittämistoimenpiteet muodostavat kokonaisuuden, jolla viranomaisen puuttumismahdollisuuksia erilaisissa tilanteissa parannetaan. Toimenpide-ehdotuspaketti on laadittu siten, että kansallista turvallisuutta voidaan parantaa puuttuen mahdollisimman vähän kiinteistökauppaan, ulkomaalaisten kykyyn investoida Suomeen tai perustusoikeuksien antamaan suojaan.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *