Ahvenanmaan asema

Kuva: Puolustusministeriö

Vierailin Ahvenanmaalla 11.-12.9.2018 maaneuvos Katrin Sjögrenin kutsusta. Vierailun isäntänä toimi Ahvenanmaan maakunnan hallitus, jonka kanssa keskustelimme hyvässä ja rakentavassa hengessä mm. Itämeren turvallisuustilanteesta ja Ahvenanmaan erityisasemasta, pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä sekä maakuntahallinnon ja puolustushallinnon sekä sotilas- ja siviiliviranomaisten välisestä yhteistyöstä.

Puolustushallinto kunnioittaa Ahvenanmaan demilitarisointisopimusta. Se toki tekee puolustusvalmiuden rakentamisesta ja ylläpitämisestä haastavaa, mutta yhteistyöllä ja tiedonvaihdolla haasteeseen kyetään vastaamaan, kuten koko itsenäisyytemme aikana on tehty.

Puolustusvoimien pysyvän sotilaallisen läsnäolon puuttuminen Ahvenanmaalta voisi nopeasti kiristyvässä kansainvälisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa toimia myös houkuttimena muille Itämeren alueen sotilaallisille toimijoille, ja siksi puolustushallinnon ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksen toimivasta yhteistyöstä on tärkeää viestiä aktiivisesti.

Puolustushallinnon tehtävänä on turvata maamme koskemattomuus ja sitä kautta itsenäisyytemme. Tämä koskee myös Ahvenanmaata. On yhteinen intressimme, että maanpuolustuksen ja Ahvenanmaan erityisasema kyetään sovittamaan yhteen pragmaattisesti. Asiaan ei liity dramatiikkaa, mutta ulkopuolisille ei saa jäädä tilaa spekuloida Ahvenanmaan asemalla taikka Suomen puolustusvoimien kyvyllä tarvittaessa puolustaa saaria, aivan kuten muutakin Suomea.

Vierailun aikana tutustuin myös Rajavartiolaitoksen Ahvenanmaan merivartioaseman toimintaan Maarianhaminassa. Lisäksi ohjelmaan kuului mm. käynti maakuntamuseoon sekä vierailu Bomarsundin ja Kastelholman historiallisiin linnoituksiin.

Ahvenanmaan merivartioasemalla vierailuani isännöi merivartioston päällikkö Kim Westman. Kuva: Puolustusministeriö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *