Tarvitaan Torni-kiinteistöt

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli 25.9.2018 kokouksessaan eräitä nopeasti toteutettavia uudistuksia liittyen Senaatti-kiinteistöjen vuokrajärjestelmän kehittämiseen. Valtiovarainministeriön ehdotukset valtion vuokrajärjestelmän kehittämiseksi toisivat vain pientä helpotusta puolustushallinnon toimitiloja koskeviin kustannuspaineisiin.

Kuten valtiovarainministeriö on todennut, nyt ollaan tekemässä sellaisia välittömiä parannuksia, jotka katsottiin mahdollisiksi ilman laajempaa valmistelua olemassa olevalta tietopohjalta. Rahamääriltään merkittävimmät esitetyistä uudistuksista ovat luonteeltaan budjettineutraaleja, eli ne eivät ratkaise virastojen haasteita selvitä kasvavista toimitilakustannuksista: annettu vuokran alennus leikataan täysimääräisesti viraston määrärahoista.

Esitetyistä parannuksista puolustushallinnon kannalta tärkein on rakennusten purkamisen (ja sitä kautta luopumisen) helpottaminen. Nykyisin Senaatti-kiinteistöt edellyttää, että vuokralainen maksaa purkamisen, mikä on hidastanut turhista rakennuksista luopumista ja aiheuttanut tarpeettomia kustannuksia puolustusvoimille.

Puolustushallinnon näkökulmasta vuokrajärjestelmää on tarpeen kehittää myös toimintamallin ja hallinnollisen rakenteen näkökulmasta. Muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää ripeämpää reagointikykyä eli normaaliolojen ja poikkeusolojen toimintamallin lähentämistä, tieto-, tila- ja rakenteellisen turvallisuuden tason korottamista sekä ohjausmallia, joka tukisi ydintoiminnan edellytyksiä, ei ainoastaan valtion taloudellisia intressejä.

Puolustushallinnossa tullaan selvittämään mallia, jossa puolustuskiinteistöjen omistus palautettaisiin hallinnonalalle. Järjestelmässä nykyiset omistajan tehtävät ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen hoitama ylläpito järjestettäisiin samassa kokonaisuudessa. Minulla on sille jo nimikin: Torni-kiinteistöt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *