Kaksoiskansalaisia koskeva lakiesitys syksyllä eduskuntaan

Syksyn aikana eduskuntaan on tulossa ajamani lakiesitys, joka kieltäisi kaksoiskansalaisten pääsyn Puolustusvoimien sotilasvirkoihin ja Maanpuolustuskorkeakoulun upseerikoulutukseen. Kommentoin aihetta MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Haastattelussa totesin, että tähän lainsäädäntöön liittyy erivapaus: tie upseeriksi on jatkossakin auki tiettyjen maiden kaksoiskansalaisille. Esimerkiksi ruotsinsuomalaisen kohdalla en näkisi periaatteellista estettä, jos he haluavat pyrkiä sotilasvirkoihin. Kun kyseessä on demokraattisen oikeusvaltion ja Suomen kaksoiskansalainen, mitään ongelmia ei pitäisi olla.

Haastattelussa nousi esille myös sisäministeriössä valmisteltu kaksoiskansalaisiin liittyvää lakiesitys, joka koskisi sisäministeriön alaista Rajavartiolaitosta. Tarkoitus alkuaan oli, että kaksoiskansalaisuuskielto tulisi myös Rajavartiolaitokseen.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on kuitenkin ilmoittanut, ettei kieltoa tarvita, sillä hakijoiden taustat pystytään selvittämään riittävän hyvin turvallisuusselvityksillä. Mykkänen kannatti aiemmin täyskieltoa, mutta on prosessin varrella vaihtanut kantaansa.

Puolustusministeriön valmistelema laki vaikuttaisi Maanpuolustuskorkeakoulun kautta myös Rajavartiolaitokseen. Rajavartiolaitoksen upseerit käyvät Maanpuolustuskorkeakoulun, ja näin ollen kaksoiskansalaisuuskielto tulee koskemaan heitäkin. Raja- ja merivartijat jäisivät kuitenkin ulkopuolelle, mitä pidän hyvin erikoisena ja jopa kansallisen turvallisuuden kannalta ongelmallisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *