Maakunnallisia maanpuolustuskeskuksia

Esitin 5.12.2018 valtioneuvoston tervehdyksen Reserviläisliiton ansioristien jakotilaisuudessa Helsingissä.

Tervehdyksessäni muistutin, että Reserviläisliitolla ja puolustushallinnolla on yhteinen tavoite – koko maan puolustaminen. Tämä edellyttää yleisen asevelvollisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Puolustuksen rakentaminen, jos mikä, on pitkäjänteistä työtä, puolustuksen resurssit on turvattava.

Edellinen hallitus purki varuskuntaverkostoa liian kovalla kädellä – jäljelle jäi joukko maakuntia ilman varuskuntia tai edes puolustusvoimien toimipisteitä. Suomea ei puolusteta varuskunnilla, mutta ne kuitenkin muodostavat paikallisen maanpuolustustoiminnan keskuksen. Olenkin esittänyt maanpuolustustiloja – varuskunnallisia toimipisteitä tai paremminkin maanpuolustuskeskuksia – kaikkiin maakuntiin.

Nämä maakunnalliset maanpuolustuskeskukset mahdollistaisivat useita asioita. Ne voisivat toimia esimerkiksi maakuntakomppanian harjoittelu- ja varastointitilana. Niin ikään alueelliset kertausharjoitukset – etenkin tehtäväkohtaiset – olisi mahdollista järjestää vakioidussa paikassa.

Suomalainen maanpuolustustahto ei ole ontto klisee vaan se on koko puolustuksemme kivijalka. Koska sodan ajan joukkomme koostuvat pääosin reserviläisistä, on elinvoimaisen ja maanpuolustustahtoisen reservin toimintaedellytykset turvattava.

Tervehdys on kokonaisuudessaan luettavissa puolustusministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.defmin.fi/puheet

Ks. myös varuskuntiin liittyvä haastatteluni Ylöjärven Uutisissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *