Aukusti Tuomisen haudalla

Viron vapaussodan alkamisesta on kulunut sata vuotta. Se sota merkitsee Virolle samaa kuin talvisota meille. Virolle ja Suomelle vapaussota merkitsi aseveljeyden alkua, joka heijastuu meidän aikaamme saakka.

Osallistuin tänään Virossa yhdessä puolustusministeri Juri Luikin kanssa Kuusalun hautausmaalla ensimmäisen kaatuneen suomalaisen vapaaehtoisen Aukusti Tuomisen hautakiven paljastustilaisuuteen, jossa pidin mm. oheisen puheen.

Hyvät kuulijat

Kun vihollisemme sanovat Finis Finlandiae ja Finis Estoniae (loppu Suomelle, loppu Virolle), silloin sanomme me: Eläköön Suomi! Eläköön Viro! Me voitamme!

Edessämme oleva Aukusti Tuomisen hauta muistuttaa meitä Viron kohtalonhetkistä tasan sata vuotta sitten. Nuori tasavalta taisteli olemassaolostaan punaisen vaaran lähestyessä Tallinnaa. Muiden pohjoismaiden vedotessa puolueettomuuteensa Suomi teki päätöksen auttaa veljeskansaansa.

– Ystäviä on autettava, kuten valtionhoitaja P.E. Svinhufvud totesi.

Ensimmäinen suomalainen vapaajoukko siirtyi Suomenlahden eteläpuolelle jo tammikuun alkuun mennessä 1919. Tämä joukko yhdessä virolaisten kanssa eteni nopeasti Narvaan asti. Vain kymmenessä päivässä Pohjois-Viro oli vapautettu punaisesta terrorista. Taisteluiden painopiste siirtyi Etelä-Viroon, jossa toimi toinen suomalainen vapaaehtoisosasto, legendaarinen Pohjan Pojat.

Aukusti Tuominen oli yksi 3 700 suomalaisesta vapaaehtoisesta, jotka saapuivat Viroon taistellakseen bolševikkeja vastaan. Tuominen oli ensimmäinen kaatunut suomalainen ja hän – kuten kaikkiaan noin 150 vapaaehtoista – maksoi kalleimman mahdollisen hinnan Viron vapauden puolesta.

Eläkööt hänen ja muiden sankareiden nimet ikuisesti. Rauha ja kunnia heidän muistolleen.

Ikoninen kuva Viron vapaussodasta. Ensimmäiset suomalaiset vapaaehtoiset marssivat joulukuun lopulla Tallinnaan. Etualalla I Suomalaisen Vapaajoukon päällikkö, ruotsalainen majuri Martin Ekström ja hänen virolainen tulkki-luutnanttinsa Elmar Kirotar. Kaksikon takana tuleva Narvan valloittaja, luutnantti Anto Eskola, joka vilkaisee juuri komppaniaansa.

Katso lisää:

4 thoughts on “Aukusti Tuomisen haudalla”

 1. Herra Puolustusministeri,

  Hienoa, että pidämme yhtä veljeskansa Viron kanssa ja kunnioitamme maidemme itsenäisyyden puolesta taistelleita.

  Kiitos työstänne maanpuolustuksen hyväksi, niin kotimaisella kuin kansainvälisellä tasolla. Yhtään imartelematta ja liioittelematta voi sanoa, että olette ollut Suomen sodanjälkeisen historian paras puolustusministeri.

  Pelonsekaisella kauhulla odotan seuraavia eduskuntavaaleja. Pahasti näytää siltä, että demarit ja vihervasemmisto ovat saamassa vaalivoiton. He jos pääsevät avainasemiin päättämään maanpuolustuksesta, sen jonkin asteinen alasajo on tulossa. Esimerkkinä vaikka hävittäjähankinta. Vihervasemmisto on voimakkaasti haastanut hankittavien koneiden suunnitellun määrän, vaikka 64 kpl ei edes ole riittävä.

  Maanpuolustusterveisin,

  Jukka Tiitinen
  Evp. vääpeli
  Res. yliluutnantti

 2. Kiitos palautteesta ja hyvää uutta vuotta!

 3. Olihan siellä minäkin, Kuusalun hautausmaalla 3.1.1919. Lapualaisten ryhmään kuului kaksi kriisinhallintaveteraania, kaksi kaupunginvaltuutettua, kaupunkineuvos, kuntaneuvos, kappalainen, kolme suomalaisten vapaaehtoisten muistotaulujen
  aikaansaajaa Viroon ja Latviaan. Kaksi kaupungin johtavaa virkamiestä. Vain Lapua pystyy tämänkaltaiseen.

  Puolustusministeri noteerasi meidät, pidimme siitä.

  Jukka Tiiitinen on ilmeisesti kouluttanut varusmiehiä, kummallinen kommentti. Hän omii isänmaallisuuden itselleen.
  Se on koko kansan asia. Kansa lähettää nuorensa asepalvelukseen. Kansa maksaa puolustusvoimien menot.

  Koko lapsuuden ja nuoruuden kuuntelin Kauhavan Ilmasotakoulun koneiden ääniä. Kansanedustajien tulee kysyä,
  mitä kaikki maksaa, mitkä ovat vaihtoehdot?

  Pentti Kangasluoma, Lapua
  UNFICYP
  Maarjamaan Risti, 2007
  Sillanrakentaja 2018

 4. Terve Pentti, oli hieno tilaisuus ja oli mukava nähdä teidät!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *