Syytön kunnes toisin todistetaan

Kansallisarkisto on julkistanut valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisuudesta osallistua juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941-1943 Ukrainassa ja Kaukasuksella. Aikaamme kuvaavasti selvitys julkaistiin vain englanniksi. Suomeksi ja ruotsiksi ilmestyi vain lyhyet tiivistelmät.

Historiantutkijana olen toki tyytyväinen, että historiaa tutkitaan. Kaikessa tutkimuksessa on luonnollisesti pitäydyttävä todistusvoimaisissa lähteissä ja pyrittävä objektiivisuuteen.

Suomalaiset SS-vapaaehtoiset olivat muista kansallisuuksista poiketen valtion lähettämiä. Muut kansallisuudet koostuivat yksilöperustein rekrytoiduista sotilaista. Suomalaisilla oli vilpitön halu palvella Saksan asevoimissa Wehrmachtissa, jääkäriliikkeen tapaan, mutta Saksan valtiojohdon päätöksellä suomalaisvapaaehtoiset liitettiin pataljoonana osaksi Waffen-SS:n Wiking-divisioonaa. Kaikkiaan suomalaisia oli 1 408. Tätä nykyä suomalaisia SS-vapaaehtoisia on elossa enää kahdeksan.

Nyt julkaistussa selvityksessä suomalaisista SS-vapaaehtoisista ei käsitykseni mukaan esitetä yhtään uutta todistetta, että suomalaiset olisivat syyllistyneet sotarikoksiin taikka osallistuneet juutalaisvainoihin. Siksi pidän epäoikeudenmukaisena, että heidän päälleen heitetään epäilyksen varjo ilman todisteita.

Professori Timo Vihavainen ruoti asiaa omassa blogissaan perusteellisesti. Hän kiteyttää tutkimuksen tuloksen niin ”ettei voida osoittaa yhtään konkreettista tapausta, joissa nimenomaan suomalaiset olisivat toimineet kansainvälisen oikeuden vastaisissa, natsi-ideologian mukaisissa tuhoamistehtävissä”. Voiko tuota enää selvemmin ilmaista.

Oikeusjärjestelmässä noudatetaan sitä periaatetta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Mielestäni tämä sopii myös historiantutkimukseen.

18 thoughts on “Syytön kunnes toisin todistetaan”

 1. Kyse ei ole oikeuskäynnistä vaan historiantutkimuksesta.
  Nytkö vasta on “epäilyksen varjo” heitetty? Koko ajanhan on tiedetty heidän taistelleen eturintamalla hyökkääjinä.

 2. Arvoisa herra puolustusministeri,
  eikös teidän entinen ja nykyinen puolueenne ole toiminut juuri samalla lailla maahanmuuttajia kohtaan?
  Annatte ymmärtää, että jokainen heistä on ties millainen rikollinen tai ainakin epäilty kunnes he itse todistavat toisin.
  Kansallisarkisto löysi syyllistävää aineistoa, mutta ei voinut yksilöidä ketkä nimenomaiset henkilöt rikoksiin ovat syyllistyneet.

 3. “Kansallisarkisto on julkistanut valtioneuvoston kanslian tilaaman selvityksen suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisuudesta osallistua juutalaisten, siviilien ja sotavankien surmaamiseen vuosina 1941-1943 Ukrainassa ja Kaukasuksella. ”
  Korjaisin tämän kuulumaan “suomalaisten SS-vapaaehtoisten mahdollisesta osallisuudesta… . “

 4. Tähän saakka näitten suomalaisten SS-miesten muistoa on peitelty, aivan kuin he olisivat olleet hyväntekijöita auttamassa Saksan armeijaa. Ministeri Jussi Niinistö jatkaa samaa vähättelyä ja liittyy SS-sotilaiden faniklubiib kuten niin moni oikealla laidalla oleva suomalainen.

 5. Hyvä kommentointi!!!
  Syyllistetään 1400 miestä, syytteellä hyvin todennäköisesti syyllisiä ilman todisteita! Haluttiinko me myötäillä juutalaiskeskusta, vai mitä hörhöilyä ja jeesustelua tämä on. Mielestäni ei suomalaisia tarvitse vetää jokaisesta todistamattomasta synnistä hirteen, vaikka oltiin Saksan rinnalla sodassa!

 6. Näin on, mitään todisteita ei ole esitetty. On vain esitetty vihervasemmistolaisia arvailuja.

 7. Puolustusministeri on oikeassa.
  On törkeää että suomalaisten Waffen (ase) SS sotilaiden maine tahrattiin tällaisella tutkimuksella missä mitään ei näytetty toteen.
  Suurin osa suomalaisista vapaaehtoisita SS miehistä taisteli 5.SS Pans.Div. Wikingissä joka oli eturintaman taisteluosasto ja jonka komentaja oli Kenr. Steiner.
  SS joukoissa oli noin 1400 vapaaehtoista suomalaista joista kaatui 256,katosi 14 ja haavoittui 686! Jo nämä luvut todistavat että kyse oli eturintaman joukoista.
  Steiner on yksi harvoista SS Kenraaleista joka ei saanut tuomiota Nurbergin Sotarikosoikeudessa sodan jälkeen. Ei siis syyllistynyt sotarikoksiiin ja hänen ollessaan komentajana suomalaiset olivat siinä divisioonassa.
  Ylen uutiset väittivät SS divisioona Wikingin syyllistyneen sota rikoksiin.
  Suomalaiset kotiutettiin jo kesäkuun alussa 1943.
  Kunnia niille joille se kuuluu.

 8. Juuri niin kuin puolustusministeri Niinistö toteaa.

  On pidettävä syyttömänä, kunnes toisin todistetaan.

  Mitä siitä normaalisti seuraa, jos joku kirjoittaa: henkilöt MM, NN jne (8 hlöä) hyvin todennäköisesti syyllistyivät kansainvälisen oikeuden vastaisiin murhiin (ei siis vihollisen tappamiseen sodassa)?

  Siitä seuraa syyte kunnianloukkauksesta.

  Pidän valtion varojen tuhlaamisena, että tällainen selvitys ylipäätään on tehty. Asiaa on ollut aikaa selvittää 73 vuotta.

  Israelin puolella voidaan konkreettisemmin olla tänä päivänä esim. olemalla osallistumatta Länsirannalla tuotettujen tuotteiden boikottiin.

 9. Jos historian tutkimisen ohjenuorana on syyllisten etsintä, niin mielestäni suomen kansalais sodasta löytyy puolin ja toisin sotarikollisia yllin kyllin. Myös talvi ja jatkosodasta löytäisimme joitan syyllisiä.
  Jälkeenpäin tuomitseminen tapahtuu jälkeen syntyneiden oikeuskäsityksien ja tapojen pohjalta ja eivät ole oikeutettuja vertaukseen. Suomen valtiokin luovutti juutalaisia saksaan. Kuka oli henkilö?
  Ajat ja maailma muuttuu.

 10. Kiitos Niinistö tästä kommenteista!

  Isäni oli eräs näistä pojista, joka alle 20 v lähti Saksaan “seikkailuun”, muta joka ei todellakaan tiennyt lähtiessään asioista sen enempää, eikä motiivina suinkaan ollut fasistiset periaatteet.
  Hän selvisi hengissä ja eli 92 vuotiaaksi.

 11. Onneksi näistäkin tapahtumista on jo 75 vuotta aikaa. Tai vasta… Sotilas tekee sen, mikä sodassa vaaditaan. Toimii käskyjen mukaan. Jos käskynä on tappaa siviilejä, niin mitäpä sitä kaunistelemaan. Se on sotilaan osa. Ei siinä tarvita vihervasemmistolaisia arvailuja. Mutta eipä tarvitse lähteä tuomitsemaankaan. Sodan raakuuksien ja julmuuksien olemassaolo on vain hyväksyttävä. Heidänkin, joiden mielestä “sota on hyvä” (Majuri von Vadenblick Komisario Palmussa).

 12. Är inte historieforskning just det att man kan analysera och tolka källor också när det saknas direkta bevis. Nu har docent Westerlund på Riksarkivet kommit till att finska SS-soldater gick rakt igenom de områden där övergrepp mot judar ocv andra civila skedde. År 2019 skall inte mera finska regeringsföreträdare försvara SS- soldaters övergrepp i Ukraina. Det är inte moget. Som doktor i historia borde minister Niinstö reflektera över detta.

 13. On ikävää, että puolustusministeri asettaa auktoriteettinsa tässä asiassa sotarikollisten puolustamiseen. André Swanströmin perusteellisesta tutkimuksesta “Hakaristin ritarit” löytyy selvät näytöt sotarikoksista sekä pitkään jatkunut peittelyn ja valehtelun kierre. Kyseessä ei ole ole “vihervasemmistolaiset” arvailut, suomalaisille SS-miehille olivat tuttuja jopa keskitysleirien kuviot. Valehteleminen ei tee kunniaa veteraaneilemme.

 14. Onpa omituinen ulostulo ministeriltä. Eihän siinä selvityksessä syytetä ketään, vaan todetaan, että “suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat hyvin todennäköisesti SS-Divisioona Wikingin eri yksiköiden suorittamiin surmaamisiin ja väkivaltaisuuksiin niin juutalaisia kuin siviilejä ja sotavankejakin kohtaan vuosina 1941– 1942. ”

  Ministerin blogista saa käsityksen, että muiden kansallisuuksien yksilöinä rekrytoidut olivat mukana surmatöissä, mutta suomalaiset eivät. Tuskinpa ne muutkaan rekrytoituivat sinne ajatuksella, että pääsevät surmaamaan juutalaisia ja muita siviilejä. Sotimaan he lähtivät ihan kuten suomalaisetkin. Ja kun siellä oltiin, niin toteltiin päällystöä, ei se sen kummempaa ollut. Käytännössä oli pakko totella käskyjä, vaikka ne varmaan kovin monelle olivat vastenmielisiä toteuttaa, niin suomalaisille, saksalaisille ja muille rekrytoiduille.

  Ihmeellinen ajatus, että suomalaiset olisivat olleet puhtoisia, muut eivät. Olemme me senkin hyväksyneet, että vuosina 1917-18 tehtiin murhia ja surmatöitä puolin ja toisin. Pitäisikö nekin surmat kieltää, jos ei ole pitäviä todisteita.

  Se kai on aika selvää, että tämä selvitys julkaistiin englanniksi, kun tilaajana oli USA:ssa toimiva Wiesenthal-keskus. Tuskin sinne suomenkielistä kannattaisi lähettää. Yleisesti olen kyllä sitä mieltä, että korkeakouluissa on menty aivan liikaa englanninkielen suuntaan. Englannista on tulossa nykyajan latina, joka jakaa kansaa sivistyneistöön ja rahvaaseen.

 15. Niinistö on harvinaisen selväpäinen ja asiansa osaava, on ollut hyvin suoraviivainen työssään, ja toiminut Suomenkansan etua ajatellen, eikä omaansa. Kivasti tämäkin natsikoertti taas vedettiin esiin vaalikeväänä. Jokohan niitä “susia, susia” on huudettu jo liian monta kertaaettä alkaa olla päinvastainen tulos, kuin eräät piirit ovat toivoneet.🤔 Terv. Saarijärven Paavo

 16. Kuten puolustusministeri Jussi Niinistö sekä prof. Timo Vihavainen huomauttavat, niin nyt julkaistu tilaustyö suomalaisesta SS-pataljoonasta ei tuo esille mitään oleellisesti uutta. Kaikki on jo ollut tiedossa SS-pataljoonan vaiheita käsittelevässä runsaslukuisessa kirjallisuudessa. Raportin otsikko “ The Finnish SS-Volunteers and Atrocities 1941-1943” on tendenssimäinen. Sillä halutaan ikään kuin jo etukäteen kytkeä suomalaiset Itärintamalla tapahtuviin hirmutekoihin, vaikka itse raportissa puhutaan vain todennäköisyyksistä ja arveluista. Huomiota myös herättää, että eräs alan perustutkimus, Mauno Jokipiin vuonna 1968 julkaisema standarditeos, ei ole raportissa edes mainittu. Tällä tilaustyöllä halutaan joko mustamaalata suomalaisen SS-pataljoonan mainetta tai ainakin vaikuttaa siihen suuntaan. Man merkt die Absicht und wird verstimmt. Tässä meillä on taas valitettava esimerkki siitä Suomen valtionjohdon ”mainealemmuuskompleksista” joka johtaa siihen, että aina pitää pyrkiä olemaan luokan paras oppilas. Siltä vaikuttaa myös kiire saada julkaistuksi tämä raportti englannin kielellä, ennen sen kotimaisia versioita.

 17. Kiitos puolustusministeri Jussi Niinistölle kuolleiden puolesta puolustamisesta.

 18. Onkohan Esa Silander edes lukenut tätä uutta tutkimusta? Vetoaminen Andre Swanströmiin “tutkijana” on faktisesti samaa kuin pyytää Hitleriltä puolueeton lausunto juutalaisista. Swanströmin tekele on ei täytä yhtään akateemisen historiantutkimuksen perusvaatimusta. Tämän ymmärtää jokainen ko. sepustuksen lukenut ja em. perusteita ymmärtävä lukija. Mutta koska Swanströmin ideologinen ote on “oikea”, ovat samalla tavalla ideologisesti sokeutuneet “tutkijatkin” sortuneet sitä kehumaan.

  Toiseksi, Lars Westerlund toteaa omassa tutkimuksessaan Swanströmin perusteesit höttöisiksi. kannattaa siis lukea tuo raportti.

  TJR:lle voisi todetta, että tilaajana ei ollut SWC, vaan Valtioneuvosto. Toki Simon Wiesenthal Centerin toiminta muistuttaa kiristämistä, sillä jos heitä huolettaa antisemistismi, niin kurantimpi kohde heidän huolelleen voisi olla massiivinen islamilainen maahanmuutto, sillä juuri muslimimamujen joukossa se antisemitismi ja nimenomaan väkivaltainen sellainen on peruskauraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *