Kansalaispalvelusta kunnon selvitys

Lännen median haastattelussa käsiteltiin ajatusta kansalaispalvelusta. Turvallisuuskomitea laatii asiasta virkamiesselvityksen, jonka yhteydessä ministeriöt antoivat lausunnot siitä, onko niillä tarvetta kansalaispalveluskoulutuksen toteuttamiseen, ja siitä mitä mahdollinen koulutus voisi olla.

Ennakkotietojen mukaan valtaosa ministeriöistä ei pidä tarpeellisena kansalaispalvelun toteuttamista. Seitsemän ministeriötä oli tätä mieltä. Mahdollisen tarpeen palveluksen järjestämiselle esitti vain kolme ministeriötä.

Naisten keskuudessa on halukkuutta osallistua laajemmin maanpuolustukseen, mikä ei kuitenkaan välttämättä tarkoittaisi asepalvelusta. Puolueet ovat väläytelleet ideoita kutsunnoista kaikille, maanpuolustus- ja kansalaistaitokursseista kouluissa sekä kaikille avoimesta kansalaispalveluksesta, joka jossain puheissa korvaisi ja jossain taas täydentäisi asepalvelusta.

Ehdotuksia kansalaispalveluksesta tuli maa- ja metsätalous-, ympäristö- sekä sisäministeriöiltä. Ministeriöillä ei ollut halua ottaa vastatakseen koulutuksen järjestämistä tai toteuttamista, mutta muutamia ajatuksia oli kirjattu.

Ympäristöministeriö esim. ehdotti, että kansalaispalvelusta voitaisiin hyödyntää metsien suojelualueiden kulotuksessa. Edelleen sieltä ehdotettiin, että palvelusta suorittavat voisivat tyhjentää metsähallituksen ulkoilualueiden vessat. Jokainen voi miettiä, miten mielekästä tällainen palvelus olisi. Sisäasiainministeriö taas kirjasi, että kansalaispalvelulla voitaisiin vahvistaa sisäisen turvallisuuden kokonaisuutta. Tämä on laaja ehdotus, joka varmaankin pysähtyisi perustuslakivaliokuntaan.

Ongelmana on, että kenellekään ei ole konkreettista ajatusta siitä, miten kansalaispalvelu järjestetään, kuka sen kustantaa, kuka kouluttaa ja kuka majoittaisi. Ei ole pohdittu, mitä yhteiskunnan tarpeita palveluksen avulla voitaisiin tyydyttää.

Yksi kohtuullisen viisas esitys sentään löytyy. On ehdotettu, että peruskoulun 7-9 luokilla olisi turvallisuutta tukevien taitojen opetusta. Tällaista vanhan ajan kansalaistaidon opetusta voisi harkita ottaa uudelleen opetusohjelmiin.

On tärkeätä, että kansalaispalveluksesta tehdään kunnon selvitys ensi vaalikaudella. Selvityksen voi tehdä ulkopuolinen selvityshenkilö tai parlamentaarinen työryhmä. Asia noussee esille hallitusneuvotteluissa. Toivottavasti hallitusohjelmaan ei kirjata mitään päätöntä hankkeesta.

Juttu luettavissa kokonaisuudessaan esimerkiksi täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *