Puolustusselonteko ensi vaalikaudelle

Puhuin 229. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä. Käsittelin puheessani puolustusselonteon merkityksellisyyttä sekä Puolustusvoimien henkilöstömäärään liittyviä kysymyksiä.

Kerroin, että toissa vuonna hyväksytyssä ensimmäisessä puolustusselonteossa on vahvat linjaukset meri- ja ilmavoimien strategisista hankkeista. Meillä on laaja poliittinen yksimielisyys uudesta monitoimikorvettilaivueesta ja Hornetien seuraajien välttämättömyydestä, osin juuri selontekomenettelyn aikana tehdyn pohjatyön ansiosta. Emme saa kuitenkaan unohtaa tärkeintä puolustushaaraa, maavoimiamme, jonka kyky täyttää tehtävänsä on tällä hetkellä ainoastaan tyydyttävällä tasolla.

Muistitutin kuulijoita siitä, että Maavoimat ovat avainasemassa nopeassa tilannekehityksessä, kuten virka-aputehtävissä sekä puolustuksen ja yhteiskunnan tärkeiden kohteiden suojaamisessa. Lopulta juuri maavoimilla, joihin pääosa 280 000 sotilaan sodan ajan kokonaisvahvuudesta kuuluu, torjutaan tarvittaessa laajamittainen hyökkäys ja turvataan kansakunnan itsenäisyys.

Maavoimien – kuten koko Puolustusvoimien – kyky täyttää tehtävänsä edellyttää riittävää määrää osaavaa henkilöstöä. Kasvupaineita aiheuttavat valmiuden kehittäminen, uusien suorituskykyjen käyttöönotto ja kansainvälisen toiminnan lisääntyminen. Esimerkkinä harjoitustoiminnasta nostin esille vuonna 2021 Suomessa järjestettävän suurharjoituksen, jolle olen antanut nimen Arctic Lock, arktinen lukko.

Pääesikunnan selvityksen mukaan tarve henkilöstöä lisäämiselle 2020-luvun puoleen väliin mennessä on 605 tehtävää. Tällaista muutosta ei kyetä toteuttamaan hetkessä vaan se on tehtävä hallitusti lisärekrytoinnin ja koulutuksen kautta. Henkilöstömäärän kasvattaminen edellyttää myös lisärahoitusta, jotta Puolustusvoimat kykenee pitämään henkilöstö-, toiminta -ja materiaalimenot tasapainossa. Kissa on nostettava pöydälle hallitusneuvotteluissa, samoin kuin Senaatti-kiinteistöjen pilkkominen.

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *