Professorit puhuvat puppua

Kaksi professoria (taloushistorian professori Markku Kuisma ja alue- ja kulttuuritutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta), yliopistonlehtori (Juri Mykkänen) sekä kustantaja (Mika Rönkkö) kirjoittivat Helsingin Sanomissa 10.4.2019 mielipidekirjoituksen ilmavoimien hävittäjähankinnoista.

Vaikka aprillipäivä on jo mennyt, voi hyvällä syyllä pohtia, oliko kysymyksessä asiantuntijakirjoituksen parodia?

Ainutlaatuisen analyysin mukaan hävittäjiä kuulemma riittäisi seitsemän (!) kappaletta paraateihin. Ilmatorjunta-aseet ja pikkusukellusveneet hankittaisiin puuttuvien hävittäjien tilalle. Sen verran absurdia tekstiä, että kannattaisiko edes kommentoida? Jotain kuitenkin on sanottava.

Ensinnäkin, ilmatorjunta ei pysty luomaan Suomelle valtakunnallista suojaa eikä kykene muihin Suomen puolustuksen kannalta elintärkeisiin monitoimihävittäjien tehtäviin.

Toiseksi, kirjoittajien epäily siitä, että Suomen hävittäjät hankittaisiin osaksi Nato-armadaa voitaneen kuitata totaalisella ymmärtämättömyydellä Suomen turvallisuuspolitiikasta.

Kolmas seikka onkin sitten jo vakavampi. Kirjoittaminen akateemisilla titteleillä puuta heinää voi ennen pitkää saattaa yliopistollisen osaamisen laajemminkin kyseenalaiseksi. Professoritkin voisivat pysyä lestissään ja kirjoittaa aiheista, jotka tuntevat. Ei aiheista, joita kohtaan heillä on tunteita.

3 thoughts on “Professorit puhuvat puppua”

  1. Kyllä tuollasia heittoja heitteleviltä professoreilta, pitäis ottaa professuurit pois!

  2. Suomen armeija on tehnyt erinomaista työtä ostaessaan vähän käytettyjä sotilasvarusteita Itä-Saksasta, Hollannista, Etelä-Koreasta ja muutamasta muusta paikasta. Näiden hävittäjien suhteen pitäisi tehdä sama – ostaa 10 miljardin hävittäjät 3 miljardilla. Tiedän, että mistään ei saa 60 vähän käytettyä taistelukonetta mutta voisimme ostaa laivueen kerrallaan sieltä mistä saa. Tarkistetaan vaan, että niissä on hyvät ohjukset ja lisää saa ja että niiden radiota ja tutkat toimivat yhteen meidän nykyisen maajärjestelmän kanssa.
    Tiedän, että huolto tulee kalliimmaksi mutta meillä on hyviä lentomekaanikkoja ja lisää saadaan, kun koulutetaan. Maksetaan niistä mekaanikoista ja muusta maapalvelusta 500 miljoonaa ja saadaan yhteensä 3,5 miljardilla hyvä torjuntahävittäjäkalusto tänne.

  3. Olen samaa mieltä erinomaisista käytetyn materiaalin kaupoista, mutta erilaisten käytettyjen hävittäjien haalimista en kannata. Hyvin suunnitellussa HX-hankkeessa haetaan suorituskykyä 30 vuodeksi. Hornetit olivat hyvä hankinta, tehtäköön nytkin viisas valinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *