Vapaussodasta tasavallaksi

Avasin Vapaussodan ja Itsenäisyyden Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen järjestämän “Vapaussodasta tasavallaksi” -seminaarin Seinäjoella.

Kuva: Terhi Hakola.

Käsittelin puheessani erityisesti heimosotia, joista olen aikanaan kirjoittanut kirjankin. Kyseessä on Suomen lähialueilla 1918-1922 käydyt sotaretket, joihin osallistumalla tuhannet vapaaehtoiset pyrkivät edesauttamaan suomensukuisten heimojen irtautumista sisällissodan kaaokseen ajautuneesta Venäjästä. Tavoitteena oli joko näiden alueiden itsenäistäminen tai liittäminen osaksi Suomea.

Vapaaehtoisten motiiveina toimivat puolustukselliset näkökulmat, bolševismin leviämisen estäminen sekä se, että etenkin Itä-Karjalan nähtiin muodostavan Suomen kanssa luonnollisen kokonaisuuden, jota yhdistivät kieli, kulttuuri ja maantiede.

Heimosoturit näkivät toimiensa oikeutuksen kumpuavan kansojen itsemääräämisoikeudesta – opista, josta vasta itsenäistynyt Suomikin oli esimerkki.

Heimosotien merkittävimpänä tuloksena oli Viron itsenäisyys. Tarton rauhanneuvotteluiden seurauksena Petsamo liitettiin Suomeen – tosin vaihtokauppana Repolasta ja Porajärvestä.

Linkki Pohjalaisen juttuun seminaarista.

Linkki videoon seminaarista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *