Susitaival tulee taas!

“Pääsy ilman erikoislupaa kielletty”, lukee everstiluutnantti Paavo Susitaivpaleen takana olevassa tolpassa. JR  29:n komentaja miehineen ei kuitenkaan hankkinut erikoislupaa vallatessaan Värtsilän takaisin Karjalan Armeijan yleishyökkäyksen toisena päivänä 11.7.1941. – SA-kuva..

Muistan elävästi everstiluutnantti Paavo Susitaipaleen puuskahduksen, kun neljännesvuosisata sitten kerroin suun­nitte­levani hänestä elämäkertaa: “Koko elämäker­ta, ai hitto, se on suurtöinen!”

Ystävällisesti hankkeeseeni suhtautunut vanha aktivisti oli luonnolli­sesti oikeas­sa, mutta päätöstäni en joutunut katu­maan. Susitaipaleen vaiheet olivat tutkimi­sen arvoi­set. Ehtihän hän laaja-alaisen ja harvinai­sen pitkän, liki vuosisa­dan mittai­sen elämän­kaarensa (1896-1993) aikana olla mones­sa mukana: jääkä­riliikkees­sä, johtotehtävissä kolmessa sodassa, tunnet­tu­na IKL-poliitikkona ja vieläpä tuotte­li­aana kirjai­li­jana sekä toisinajattelijana.

Monena mies eläessään ‒ ja todellinen Suomen nykyhistorian viimeinen mohikaani: viimeinen elossa ollut aktivisti, jääkärivärväri, vapaussodan komppanianpäällikkö, suojeluskuntapiirin piiripäällikkö, Mäntsälän kapinan johtohahmo, IKL:n kansanedustaja, talvisodan rintama- ja jatkosodan rykmentinkomentaja.

Toteutin elämäkerran väitöskirjan muodossa. Se julkaistiin Suomen Historiallisen seuran Bibliotheca Historica -sarjassa 1998 ja on ollut jo pitkään loppuunmyyty. Kun puolustusministerin pestini päättyi, vapautui kirjallisille harrastuksille aikaa. Entisen erityisavustajani, nykyisen antikvaarin Petteri Leinon kannustuksesta päätin tehdä kirjasta uudistetun painoksen. Tekstiä olen uudistanut luettavammaksi. Kuvitusta olen lisännyt paljon. Väitöskirjani painamisen jälkeen löytyneitä uusia lähteitä ja ilmestynyttä kirjallisuutta olen myös pyrkinyt ottamaan huomioon.

Vox populi, vox dei. Paavo Susitaival oli populisti. Hän ei ehtinyt nähdä väitöskirjaani, mutta arvatenkin olisi arvostanut sitä. Toisaalta hän olisi epäilemättä toivonut kirjasta kansanpainosta. Nyt on sen aika. Kirja tullee ulos ensi talvena.

One thought on “Susitaival tulee taas!”

  1. Keskipohjanmaa-lehti uutisoi valintani Kannuksen kaupunginjohtajaksi. Samassa kerron Paavo Susitaipaleen komentaneen keskipohjalaisista koottua JR 29:a jatkosodan hyökkäysvaiheessa 1941, ja että Susitaival-kirja tulossa:

    https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/596739

    Valitettavasti juttu on maksumuurin takana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *