Esittely

Nuori kapinallinen
Nuori kapinallinen oli pukeutunut viimeiseen koulukuvaan 1988 aistikkaasti peltipaitaan. Heti yo-kirjoitusten jälkeen edessä olikin lähtö vapaaehtoisena varusmiespalvelukseen.
Aloitin opintieni Vantaan Seutulassa pienessä kyläkoulussa vuonna 1977. Oli uusi reppu, ajanmukaiset farkut, Leijona-kello ja toki jonkin verran perhosiakin vatsassa.
Aloitin opintieni Vantaan Seutulassa pienessä kyläkoulussa vuonna 1977. Oli uusi reppu, ajanmukaiset farkut, Leijona-kello ja toki jonkin verran perhosiakin vatsassa.

Nimeni on Jussi Niinistö. Sukujuuret löytyvät Etelä-Pohjanmaalta, äidin puolelta Hämeestä. Olen tunnistavinani heimopiirteitä itsestäni. Uudellamaalla olen kuitenkin ikäni asunut – tällä hetkellä Helsingin Töölössä.

Harrastan lenkkeilyä ja lukemista; pidän saunomisesta.

Työviikon päätteeksi juoksulenkki luonnossa, sauna ja putkiradiosta Lauantain toivotut – siinä käsitykseni laadukkaasta vapaaillasta.

Helsinki City Marathon
Nuorempana taittuivat pitkätkin matkat. Tässä on työn alla vuoden 1988 sateinen Helsinki City Marathon – aika oli 3.38

Opintiellä

Olen syntynyt Helsingissä 1970 mutta käynyt kouluni Vantaalla. Muistelen lämpimästi Seutulan kyläkoulua, josta opintieni alkoi 1977.

Rajatorpan koulun kautta siirryin Hämeenkylän yläasteelle ja lukioon, josta kirjoitin viiden laudaturin ja yhden magnan ylioppilaaksi 1989.

Vantaalla asuin Seutulassa, Varistossa ja Hämevaarassa. Opiskeluaikana asuin Helsingin Tapulikaupungissa ja Espoon Lintuvaarassa. Vuosina 1999-2015 asuin Nurmijärven kirkonkylässä.

Historiaa yliopistossa

Aloitin historianopiskelun Helsingin yliopistossa 1990 suoritettuani vapaaehtoisena varusmiespalveluksen Karjalan prikaatissa. Sotilasarvoltani olen yliluutnantti.

Väittelin filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1998. Väitöskirjani käsitteli everstiluutnantti Paavo Susitaipaleen elämää aktivistina, sotilaana, poliitikkona ja kirjailijana.

Väitöstilaisuus
Väitöstilaisuuteni 4.4.1998 aluksi pitämäni akateemisen puheen eli lectio praecursorian aiheena oli aktivismi ja sen pitkä linja. En käsitellyt kettutyttöjä vaan suomalaisia itsenäisyystaistelijoita.

Väitöskirjan jälkeen kertyi sen verran tuotantoa historiantutkimuksen saralta, että sain 2004 nimitykset Maanpuolustuskorkeakoulun Suomen sotahistorian ja Helsingin yliopiston Suomen historian dosentiksi.

Kirjoittamani kymmenkunta kirjaa käsittelevät lähinnä Suomen uudempaa poliittista ja sotahistoriaa. Pääteoksinani pidän väitöskirjan ohella elämäkertoja Bobi Sivénistä ja Isontalon Antista sekä Heimosotien historiaa 1918−1922.

Suomen itsenäisyystaistelu, sotahistoria ja sotiimme liittyvä perinnetyö ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Arvostan maanpuolustuksen eteen tehtyä ja tehtävää työtä.

Mukaan politiikkaan

Politiikka imaisi minut mukaansa keväällä 2004, kun ystäväni Timo Soini pyysi Perussuomalaisten vaalikoordinaattoriksi. Tunnen Timon jo pidemmältä ajalta. Olimme muun muassa olleet samaan aikaan Suomalaisuuden Liiton hallituksessa.

Uskalla voittaa vaalit! Timo Soini jää Veikko Vennamoakin suurempana nimenä Suomen poliittiseen historiaan. Fotokonttorin kuva Seinäjoen hyvähenkisestä puoluekokouksesta 2009, jytkyn tulon aisti jo.

Ensimmäinen koetukseni – työ Perussuomalaisten vaalimenestyksen eteen EU-vaaleissa 2004 – oli mielenkiintoinen kokemus, jos kohta puolueen menestys jäikin lievästi sanottuna vaatimattomaksi. Sitäkin mukavampaa oli hakea revanssi vuoden 2009 EU-vaaleissa. Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan, kuten vaalien äänikuningas Timo Soini totesi tuloksen ratkettua.

Olin myös Timo Soinin vaalipäällikkönä presidentinvaaleissa 2006 ja 2012 sekä puolueen valtakunnallisena vaalipäällikkönä eduskuntavaaleissa 2007.

Voittajien oli helppo hymyillä EU-vaalien jälkeen 2009. Kannatus oli peräti 9,8 %, kun se edellisissä EU-vaaleissa oli ollut 0,5 %. Vaalipäällikön mieluisa tehtävä oli kiittää ehdokkaita ravintola Zetorin valvojaisissa. Kuva Fotokonttori.

Vuodesta 2005 eduskuntavaaleihin 2011 päätyöni oli Perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Se oli näköalapaikka oppia, miten politiikkaa tehdään ja miten kansanedustuslaitos toimii.

Vuosien varrella otin osaa puolueen eri työryhmiin ja pääsin vaikuttamaan Perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja puolueen linjauksiin. Etenkin vaaliohjelmatyöryhmien työtä pidän perustavaa laatua olevana.

Joensuun puoluekokouksessa 2013 minut valittiin Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaksi. Siinä sain olla Jyväskylän puoluekokoukseen 2017 saakka, jolloin siirryin Sinisen tulevaisuuden riveihin. Olipahan rankka paikka seurata Perussuomalaisten jakautumista, mutta ei pidä jäädä tuleen makaamaan.

Kunnallispolitiikka

Suomen suurimman kunnan – jos kaupunkeja ei lasketa huomioon – Nurmijärven kunnanvaltuustossa toimin vuodesta 2009 vuoteen 2015.

Sain vuoden 2008 kunnallisvaaleissa 500 ääntä. Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa sain 842 ääntä.

Kunnallispolitiikka jäi hetkeksi muutettuani pääkaupunkiin elokuussa 2015, mutta vuoden 2017 kuntavaaleissa tulin valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon 1 342:lla äänellä.

Valinta kansanedustajaksi

Olen istunut eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan paikalla vuodesta 2011.
Istuin eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan paikalla vaalikaudella 2011-2015.

Tulin valituksi kansanedustajaksi vuoden 2011 jytkyvaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä. Sain 4 911 ääntä. Toiselle kaudelle minut valittiin niin ikään Uudeltamaalta vuonna 2015 äänin 11 767.

Haluan toimia hyvän ja turvallisen Suomen puolesta.

Jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas. Kukaan ei ole syntynyt tänne turhaan, vaan kaikkia tarvitaan. Oikeudenmukaisuus, kansanvaltaisuus ja heikoimmista huolehtiminen rakentavat kansakokonaisuutta.

Johtamani eduskunnan puolustusvaliokunta on tehnyt lukuisia vierailuja sekä kotimaassa että ulkomailla. Tässä ollaan Libanonissa.
Puolustusvaliokunta on tehnyt lukuisia vierailuja sekä kotimaassa että ulkomailla. Libanonissa kävimme tammikuussa 2014.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimin vaalikaudella 2011-2015. Lisäksi olin ulkoasiainvaliokunnan varajäsen.

Toiminnastani eduskunnassa löydät lisätietoa seuraavista linkeistä: puheenvuorot, kirjalliset kysymyksetaloitteet.

Puolustusministeri

Aloitin puolustusministerinä pääministeri Juha Sipilän hallituksessa toukokuussa 2015. Luulin puolustusvaliokunnan puheenjohtajan pestin olevan mainio pesti, niin kuin onkin, mutta vielä mainiompaa on olla puolustusministeri. Olen saanut olla poliittisen urani unelmatehtävässä.

Valitettavasti Sinisen tulevaisuuden kannatus laahasi pahasti, joten jäin 3 200 äänellä valitsematta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. On uuden aika: aloitan Kannuksen kaupunginjohtajana 1. lokakuuta 2020.

Lisätietoja minusta ja toiminnastani voit halutessasi lukea kotisivuilleni koottujen haastattelujen kautta.

Toiminnastani puolustusministerinä voit lukea laajemmin toimittaja Jari Korkin kirjasta Puolustuksen paluu. Jussi Niinistön vahtivuoro (Otava 2019). Tässä vielä Hesarin arvio kirjasta.

Suomen valtiolippu
Tämän puolesta. Maailmankatsomukseltani olen isänmaallinen. Satuin onnekkaasti vangitsemaan biteiksi Suomen valtiolipun valoineen ja varjoineen sen liehuessa eduskunnan salossa 2006.

 

Turvaa vapaa Suomi